Kommunen må ikke selv, men:
Meldgaard skal drifte affaldsanlæg i Aalborg i 18 år
AALBORG: Affaldsfællesskabet Nordværk og miljø- og affaldsvirksomheden Meldgaard Miljø har indgået en aftale om etablering og drift af et farvesepareringsanlæg, oplyser Aalborg Kommune.
Aftalen er den første af sin slags i Danmark og åbner op for en ny samarbejdsmodel mellem offentlige og private virksomheder, der opfylder kravene i klimaaftalen fra 2020 om fremtidens affald.
I 2024 skal borgerne i Aalborg sortere deres madaffald i grønne poser og lægge dem i samme container som de sorte poser med restaffald. Poserne bliver fremover sorteret på det nye anlæg.
I dag bliver restaffaldet energiudnyttet hos Nordværk, men det nye anlæg gør det muligt at sortere poserne med madaffald fra, så det kan omdannes til biogas. Restproduktet efter bioforgasning bruges som gødning på landbrugsjord.
Klimaaftalen medførte, at kommunerne ikke længere selv må eje automatiserede sorteringsanlæg. Det var en mavepuster for Aalborg Kommune og Nordværk, der var klar til at sende opgaven med opførelse af et farvesepareringsanlæg i udbud, lyder det fra kommunen.
I stedet blev opgaven udbudt som et "build and operate", hvor Meldgaard Miljø vandt. De bygger nu farvesepareringsanlægget samt ejer og drifter det i 18 år.
Flere posefarver mulige
Med en ny samarbejdsmodel er det muligt både at leve op til klimaaftalen og bibeholde synergien ved, at farvesepareringsanlægget ligger i tæt tilknytning til Nordværks energianlæg.
- Vi håber, andre lader sig inspirere af vores model, så vi er med til at booste samarbejdet mellem den offentlige og private sektor og cirkulær økonomi, siger bestyrelsesformand Lisbeth Lauritsen fra Nordværk.
- Vores skraldebiler henter allerede restaffald i Aalborg Kommune, som vi afleverer hos Nordværk. Vi udvider nu samarbejdet med en farvesepareringsløsning og har hos Envac Optibag fundet et gennemtestet anlæg til at sortere de grønne poser fra de sorte, fortæller direktør Henrik Meldgaard fra Meldgaard Miljø.
Det ny anlæg giver ifølge rådmand Per Clausen (EL) fra Klima og Miljø både fordele for borgerne og klimaet:
- Farvesepareringen gør det muligt at sortere madaffald uden at skulle opstille ekstra containere eller installere skillerum i de eksisterende. En afgørende faktor er, at vi ikke ønsker at etablere ekstra nedgravede containere i Aalborg og Nørresundby. Det ville både inddrage parkeringspladser samt give ekstra kørsel og dermed udledning af CO2, siger han.
Farveseparering er meget udbredt i Sverige og Norge, men anlægget, som ved hjælp af scannere sorterer de grønne poser fra, er det eneste af sin slags i Danmark. Samtidig er det fremtidssikret, da det er muligt at udvide til flere farver, hvis det på et tidspunkt bliver aktuelt at sortere nye typer affald i andre farver poser, uden at der skal opstilles ekstra containere.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.